
Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne nazaran Musk’ın net kıymeti bu yıl 107 milyar dolar düştü. Arnault’nun LVMH’deki hakim hissesinden meydana gelen serveti ise, 7 milyar dolarlık mütevazı bir düşüş yaşadı.
Endekse nazaran Musk’ın serveti, üçüncü ve dördüncü sırada yer edinen Hintli sanayici Gautam Adani’nin (125 milyar dolar) ve Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un (116 milyar dolar) servetinden rahat bir halde daha büyük. Bundan dolayı listede daha aşağı düşmesine olası gözle bakılmıyor.
Yükselen enflasyon daha azca zengin müşterilerin harcama alışkanlıklarını değiştirmesine yol açsa da, lüks piyasası bu yıl nispeten istikrarlı kaldı. Tesla’nın hisse fiyatı bu yıl Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması sebebiyle yüzde 54 düşerken, LVMH hissesi ise ABD ve Avrupa’daki kuvvetli satışların desteğiyle durağan(durgun) kaldı.
LVMH’nin piyasa kıymeti 362,4 milyar Euro (386 milyar dolar) oldu.
ARNAULT’IN SIRRI LÜKS’TE
1949’da Fransa’nın kuzeyindeki Roubaix’de doğan Arnault, Paris’teki prestijli bir mühendislik okulu olan École Polytechnique’den mezun oldu. Kariyerine aile şirketi Ferret-Savinel’de başladı ve art arda terfi ettikten sonrasında 1978’de yönetim kurulu başkanı oldu.
Altı yıl sonrasında, Fransız hükümetinin Boussac Saint-Freres’i devralacak yeni bir yatırımcı aramış olduğu haberini aldı. İflas eden tekstil grubu mühim bir varlık olan meşhur Fransız moda evi Christian Dior’a sahipti.
Arnault, grubun kontrolünü satın aldı, yeniden kârlı hale getirdi ve dünyanın önde gelen lüks tüketim malları şirketini geliştirmek için bir strateji başlattı. LVMH internet sayfasında yer edinen bir biyografiye nazaran, “Bu süreçte, Christian Dior’u yeni organizasyonun mihenk taşı olarak tekrardan canlandırdı”.
Arnault, grubun Louis Vuitton ve Moët Hennessy’nin birleşmesiyle kurulmasından iki yıl sonrasında, 1989’da LVMH’nin çoğunluk hissesini satın aldı. Bu tarihten beri firmanın başkanı ve CEO’su olarak devam ediyor.
Kendi adı birçok şahıs tarafınca derhal tanınmasa da, Arnault’nun büyümesine aracı olduğu markalar – Christian Dior’dan Dom Pérignon’a kadar – her insanın bilmiş olduğu adlar haline geldi.
Son otuz yılda Arnault, LVMH’yi şarap, alkollü içkiler, moda, deri ürünler, parfümler, kozmetikler, saatler, mücevherler, lüks seyahatler ve otel konaklamaları satan 75 etiketle bir lüks tüketim merkezine dönüştürdü. 1992’de Pekin’de Çin’in ilk Louis Vuitton mağazasını açtı.
Ocak 2021’de grup, lüks sektörünün şimdiye kadarki en büyük satın alımı olan ikonik ABD’li kuyumcu Tiffany & Co’nun 15,8 milyar dolarlık devralımını da tamamladı.
HAYIRSEVER KİMLİĞİ VE SOSYAL KAMPANYALARI
Arnault’nun hayırsever çabaları, esas olarak himayesini sanat ve kültüre odaklayan LVMH vasıtasıyla sürdürülür. 2019’da grup , Paris katedralinde çıkan büyük bir yangının peşinden Notre Dame’in tekrardan inşasına yardım etmek için 200 milyon € (212 milyon dolar) bağışta bulunmuş oldu .
Arnault uzun süredir Avrupa’nın en varlıklı insanı unvanını elinde tutuyor, sadece 73 yaşındaki iş insanı, Musk’tan oldukca daha düşük bir profile haiz. Arnault, herhangi bir büyük toplumsal medya platformunda kişisel olarak da etken değil.
Milyarder Ekim ayında, LVMH’ye ilişik Radio Classique’e hususi jetini, uçağı sık kullandığı için “Twitter’da utandığı için” sattığını söylemişti.
Bloomberg’e nazaran Arnault evli ve beş evladı var ve bunların tümü şu anda LVMH’de yada onun markalarından birinde çalışıyor.
No responses yet